Nega

Pri negovanju psa vzpostavite z njim določen medsebojni odnos in zaupanje. Pes vam bo hvaležen, saj se tudi on boje počuti, zato se priporoča, da čim več nege opravite sami in jo ne prelagate na druge.

Nega kožuha:

Nega cairnov ni zahtevna. Ob pravilni negi ne pušča dlak v stanovanju in kar je najbolj pomembno, koža ga ne srbi in ohrani zdrav kožuh. Za čistočo je največkrat dovolj le voda. Šampon uporabimo le takrat, ko res ne gre drugače. Poleg običajnega krtačenja, je cairna potrebno tri do štirikrat letno trimati. Pravilen način trimanja je, da vso staro dlako pulimo s prsti, kar je za psa popolnoma neboleče. Z odstranjevanjem stare dlake z dlačnimi mešički koži omogočamo njeno obnavljanje, prezračevanje in rast novih dlak. Tovrstni proces so včasih cairni opravili s prebijanjem skozi grmovja in gosto podrast. Cairna se trima izključno z rokami in njegovega kožuha naj se kovina ne bi dotaknila, razen v obliki glavnika in krtače. Veliko napako in škodo koži lahko storimo z britjem, lomljenjem in striženjem dlake. Nega razstavnega psa je nekoliko bolj zahtevna in pogostejša.

Nega ušes:

Iz uhlja je potrebno odstraniti dlake in občasno čistiti sluhovoda.

Nega zob:

Za čisto in zdravo zobovje so največkrat dovolj različni pripomočki, ki jih dobite v pasjih trgovinah. To so lahko različne kosti in posebne vrvi. V primeru, da to ne zadošča, lahko psa navadite na krtačko in mu zobe krtačite. Zobni kamen lahko odstrani tudi veterinar, vendar pa je zato potrebna sedacija.

Kremplji:

Striženje krempljev je po potrebi. Če se pes veliko giblje na trdih površinah, si jih izbrusi sam, sicer pa je redno striženje nujno. To vam lahko opravi veterinar, lahko pa se naučite tudi sami. Potrebno je kupiti posebne škarje za striženje in prej prositi koga, ki to že zna, da vam pokaže.