Opis pasme

 

Cairnski terier je pasma z dolgoletno tradicijo, ki s svojo prisotnostjo v okolje vnese radost in veselje. Polni energije nam v najtežjih življenjskih preizkušnjah napolnijo baterije. Z njihovo značilno preudarnostjo pri spoznavanju novosti, se znajdejo v vseh okoljih.

H2-Stig3DSC_7413

Zgodovina

Cairn (izg. kern) oziroma cairnski terier, poslovenjeno, a redko uporabljeno,  tudi gomilar,  spada med starejše pasme psov. Izvor pasme je mistično zavit  in zakrit s tančico zgodovine. Nedvomno cairni  izhajajo iz škotskega priobalnega otočja in višavja. Prvi zgodovinski viri izhajajo iz leta 1436 v katerih je škof John Lesley opisal malega lovskega psa. V zapisih so bile predvsem poudarjene sposobnosti pri lovu na lisice, jazbece, kune, glodavce in vidre. V dokumentih iz šestnajstega stoletja lahko ugotovimo, da je kralj James I, kot darilo francoskemu kralju podaril nekaj t.i. ”Earth Dogges”. Leta 1870 je dr. Van Best ustanovil psarno za vzrejo prvinskih škotskih terierjev. Vzreja pasme, imenovane “kratkodlaki Skye terier”, s trdo resasto dlako, je bila v neskladju z rejskimi cilji in z velikim neodobravanjem vzrediteljev Skye terierjev. Današnje ime jim je leta 1910, po dolgoletnem prizadevanju in borbi, priborila ga. Alastair Campbell. Dolgo si je prizadevala, da bi jih poimenovali kratkodlaki Skye (Short-coated Skye ali Prick-eared Skye), vendar so jih po izključitvi na Crufts, iz skupine Skye terierjev, priznali kot samostojno pasmo z imenom cairn terier. Njeni psi Moghan in Roy Mohr, pripeljani iz otočja Skye, pa naj bi bili na začetku korenin rodovnega debla. Leta 1912 je bil podeljen psu, z imenom Gesto, prvi naslov Prvaka pasme in s tem uradno priznanje pasme.

Gesto -1CH-1913

Značilnosti in opis pasme

Pasma je pri Mednarodni kinološki zvezi (FCI) vključena v 3. skupino, skupino terierjev, med male terierje iz Velike Britanije, opisane v standardu 004. Cairn je kompakten majhen terier, kratkih nog naravnega videza, neustrašen, živahen, igriv, vzdržljiv, deloven in ne agresiven. Njegovo gibanje je dinamično, lahkotno, uravnoteženo in odlično se znajde med skalami, v goščavi in rovih. Pri prebijanju skozi neprehodne terene jih varuje resasta dlaka in gosta podlanka. Kvaliteta kožuha je zelo pomembna saj jim je skozi zgodovino omogočala delo v neugodnih vremenskih pogojih. Do leta 1924 je bilo dovoljeno parjenje tudi z belimi – zahodno višavskimi terierji. Carnski terierji so lahko vseh barv razen bele in popolnoma črne (škotski terier). V barvni paleti so dovoljeni tudi barvni prelivi (ang. brindle), niso pa dovoljeni ožigi. Pri obarvanju glave je zaželena temna maska in temno obrobljena kratka in pokončna ušesa. Glava je majhna, široka s poudarjenim čelom, krepkim zobovjem in škarjastim ugrizom. Na glavi obilna, resasta, štrleča dlaka, črn smrček in temne oči polne energije, jim dajejo njihov simpatični, navihan ter pobalinski videz.

Značaj

V sodobnem času malo cairnskih terierjev še opravlja naloge za katere so bili prvotno vzrejeni. Kljub temu je v njihovem značaju ostalo veliko lovskega nagona, zato svoj smrček radi vtaknejo v neraziskano luknjo in hitro izkopljejo jamo. Raziskovalna žilica jih stalno žene v nove pustolovščine v naši bližini. Vedno so pripravljeni za igro in s svojo domišljijo za krajšanje časa lahko uporabijo tudi odpadel drevesni list. Zaradi teh lastnosti jih je enostavno učiti. Pri učenju z nekaj potrpežljivosti uporabljamo metodo pozitivne motivacije in nikakor grobosti, ki se hitro izkaže za kontraproduktivno. Zato jim pasje šole in športi niso tuji in so zelo priporočljivi za njihov razvoj. Svojo navezanost na gospodarja kažejo s svojo nemotečo prisotnostjo v neposredni bližini. Nemalokrat se zgodi, da jih  kličemo, oni pa za nami radovedno obračajo glavo s vprašujočim pogledom. Njihove fizične sposobnosti jim omogočajo, da nas spremljajo na vsakem koraku, v hribih ali pri treningu maratona. Njihovo družabnost in prilagodljivost lahko danes uspešno uporabljamo tudi pri kanisterapiji (psi terapevti).

Zdravje in nega

Pasma spada med t.i. bolj zdrave pasme, saj je spisek dedno prenosljivih bolezni relativno kratek. Žal pa v svetu pri nekaterih vzrejah ugotavljajo patološke spremembe na jetrih, očeh in tudi skeletu. Včasih nekateri opisujejo alergične spremembe na koži, ki pa so največkrat posledica nepravilne nege kožuha. Cairni v naravi svoj kožuh skrtačijo in trimajo v gostem grmovju. Če pa tako vsakodnevno trimanje ni mogoče ga je potrebno nadomestiti z glavnikom in ročnim trimanjem. Največja napaka pri negi je, če psa strižemo in brijemo. Pri negi se lahko kožuha dotikajo le glavnik in prsti, ki odstranijo staro dlako. V stanovanju ne puščajo dlake, če se ta pojavi,  je to znak, da je potrebno trimanje. Če smo dosledni pri tehniki nege – trimanje s prsti  in rednosti, bomo psu zagotovili zdravo kožo in kožuh, sebi pa prizanesli s čistočo doma.

Sklep

Cairnskega terierja so Škoti ustvarili za zatiranje nadležnih škodljivcev v bližini domov in za spremljevalca v dolgih dnevih samote v naravi. S svojo živahnostjo, zvestobo in nezahtevnostjo se je razširil na vse kontinente, predvsem v države Združenega kraljestva in sever Evrope. Odgovorni vzreditelji se zavedajo pomembnosti ohranjanja zdravja pasme in se v ta namen sestajajo vsakih pet let (2013 Birmingham), kjer se sprejemajo smernice za prihodnost.

Zanimivosti

Cairnski terier je zaslovel v poznih 30 tih letih prejšnjega stoletja v Holywoodskem filmu Čarovnik iz Oza, kjer je bil psiček Toto spremljevalec Dorothy, ki jo je igrala Judy Garland. Mala psička, s pravim imenom Terry, je naredila velik vtis na Judyino hči Lizo Minelli, ki jo cairni spremljajo še danes.

Toto-Dorothy

Spremljajo tudi druge filmske igralce kot so Bill Murray in David Hasselhoff. Nad njimi se navdušujejo kraljeve rodbine. Kraljevskega negovanja so deležni cairnčki na gradu Vojvode Windsorkega, kjer jih crkljata princ Edward s soprogo Wallis Simpson. Menda imajo svojo srebrnino in jih včasih hranijo po žlici. Prav tako do njih ni ravnodušen švedski kralj Carl XVI Gustaf, ki je priznani vzrediteljici Elisabeth Theodorson z velikim veseljem podelil Hamiltonovo nagrado.

Hjohoos-klopca